Kasvis, Ruoka, Ruoka & Juoma, Terveys & Hyvinvointi, Uutiset

12 okran terveysvaikutusta, jotka saavat leukasi loksahtamaan

OKRA

Okra on yksi ravintokunnan monipuolisimmista raaka-aineista. Se pitää syöjänsä kylläisenä pitkään ja ehkäisee väsymystä. Okra vahvistaa vastustuskykyä ja auttaa välttämään erilaisia vaivoja, kuten diabetesta, korkeaa kolesterolia, Alzheimeria, maksatautia, rintasyöpää ja astmaa.

Okrassa on reilusti A-, C- ja K-vitamiineja, joten se vahvistaa myös luustoasi ja näkökykyäsi. Ota siis okra ruokavalioosi ja kokeile sen erilaisia muotoja, kuten okravettä, okran kuoria ja jauhettuja siemeniä löytääksesi juuri sinulle sopivan tavan syödä okraa.

Okran tarjoamat hyödyt

Okra on yksi perinteisimmistä kotikäyttöisistä parannuskeinoista ja nykyaikainen lääketiede on pyrkinyt tutkimaan, onko okralla todella parantavia vaikutuksia. Tutkijat ovat havainneet, ettei kansanperinne ole ollut aivan väärässä, sillä okra tarjoaa syöjälleen esimerkiksi nämä seuraavat 12 hyötyä:

01. Loputtomasti ravintoaineita

Okran palot ovat pullollaan tärkeitä ravinteita, kuten proteiinia, kuitua, kalsiumia, rautaa ja sinkkiä. Täten okra tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia aliravitsemuksen hoitoon ympäri maailmaa.

02. Pitää nälän poissa

Okrassa on reilusti liukenevia kuituja. Nämä kuidut tekevät olosi kylläiseksi nopeammin eikä kylläisyys häviä hetkessä. Okran avulla pidät kalorimääräsi kurissa ja saavutat laihdutustavoitteesi paremmin. Syömällä okraa halusi napostella ja ahmia herkkuja vähenee huomattavasti.

03. Okra pitää sinut virkeänä

On valitettavaa, kuinka yleistä väsymys on nykyajan hektisessä maailmassa. Tänä päivänä myös nuoret kärsivät kroonisesta väsymyksestä. Okrasta voi kuitenkin olla apua tähänkin vaivaan, sillä sen sisältämät antioksidantit tehostavat glykogeenien varastoitumista maksassa. Glykogeeni on kehon polttoainetta, ja mitä enemmän sitä on, sitä kauemmin vireystilasi pysyy korkeana. Tästä syystä okra sopii hyvin esimerkiksi masennuksen kanssa taisteleville.

04. Pitää diabeteksen loitolla

Turkkilaiset ovat jo pitkään juoneet okransiemenjuomaa kontrolloidakseen diabetesta. Okran kuori ja siemenet voivat laskea veren glukoosipitoisuutta, minkä takia ne ovat omiaan diabeteksen hallinnassa. Ominaisuus perustuu okran kykyyn hillitä hiilihydraatteja rikkovia entsyymejä, lisätä insuliiniherkkyyttä ja varmistaa, että haimassa on riittävästi insuliinia erittäviä soluja. Mitä enemmän elimistö erittää insuliinia ja mitä vähemmän hiilihydraatteja muuttuu glukoosiksi, sitä alhaisempi on elimistön verensokeripitoisuus.

05. Tasapainottaa kolesterolitasoa

Mitä hienommaksi okra on jauhettu, sitä paremmin se imee itseensä kolesterolia. Okra tehostaa kolesterolitason laskua ja ehkäisee rasvan kertymistä elimistöön. Täten se laskee kokonaiskolesteroli- ja triglyseriditasoja ja nopeuttaa sappihapon poistumista elimistöstä ulosteen mukana.

Säännöstelemällä kolesterolitasoja okra myös estää verisuonien tukkeutumista ja antaa näin suojaa erilaisilta sydäntaudeilta.

HUOM. Okraa voi nauttia myös pakkaskuivattuna. Pakkaskuivaus on menetelmä, jossa tuotteen rakenne, väri, vitamiinit ja mineraalit sekä muut ravintoarvot säilyvät ilman lisä- ja säilontäaineita. Pakkaskuivattu tuote säilyy pitkään tuoreena ja on helppo sekä terveellinen välipala esimerkiksi treeneihin tai töihin.

MySnack pakkaskuivatut hedelmät ja kasvikset ovat vegaanisia, laktoosittomia ja gluteenittomia. Valtaosa tuotteista ei myöskään sisällä lisättyä sokeria.  MySnack tuotteita saa MySnack verkkokaupasta, Prismoista ja ensi vuonna myös R-kioskeista. Ota terveelliset ja kätevät välipalat haltuun!

06. Vahvistaa luita ja estää liiallista veren vuotamista

K-vitamiini on okran vitamiineista yltäkylläisin. K-vitamiini vahvistaa luita ja edistää veren hyytymistä. Täten okra auttaa välttämään osteoporoosia, murtumia ja liiallista verenvuotamista.

07. Parantaa vastustuskykyä ja näkökykyä

Okrassa on myös kohtuullisesti A-vitamiinia. A-vitamiini lisää valkosolujen tuotantoa. Valkosolut ovat tunnetusti avainasemassa immuunisysteemissä. Kun ihmiskunta kärsii erilaisista tartuntataudeista, syömällä okraa voit suojautua paremmin näiltä taudeilta.

A-vitamiini tekee hyvää myös silmillesi. Jos näkösi on heikentynyt tai jos perheessäsi esiintyy huonoa näkökykyä, voi olla syytä syödä okraa säännöllisesti.

08. Ehkäisee mahakatarria

Aasiassa okran hedelmiä käytetään usein vatsavaivojen hoidossa. H. pylori –bakteeri tulehduttaa vatsan sisäpintaa. Tätä vaivaa kutsutaan myös mahakatarriksi. Okran mehussa on kiinnittymistä ehkäiseviä yhdisteitä, jotka sitoutuvat suolessa vapaasti liikkuviin bakteereihin. Tällä tavalla yhdisteet estävät bakteerien kiinnittymistä vatsan sisäseinämiin ja estävät mahakatarrin syntymistä.

Herää kuitenkin kysymys, vaikuttaako okra myös vatsalle normaalien bakteerien toimintaan. Aiheesta tulee tehdä lisätutkimuksia, jotta voitaisiin selvittää, aiheuttaako okra loppujen lopuksi enemmän harmia vai hyötyä. On kuitenkin syytä muistaa, että okraa on syöty jo vuosisatoja Aasiassa ja Afrikassa ilman ongelmia. pylori -tartunnat ovat yleisempiä pienillä lapsilla, ja erityisesti ikävuosina 2-5 okraa kannattaa syödä säännöllisesti.

09. Estää maksatauteja

Maksa on vastuussa elimistön puhdistamisesta. Okra sen sijaan puhdistaa maksaa. Eräässä tutkimuksessa rottiin viljeltyä maksatautia hoidettiin menestyksekkäästi okralla. Syöttämällä rotille okrauutetta suun kautta pystyttiin vähentämään maksatautia aiheuttavien vapaiden radikaalisolujen tekemiä vahinkoja. Okran vaikutus perustuu ilmeisesti maksasolujen membraanien tasapainottamiseen, mikä tekee soluista vahvempia taistelussa vapaita radikaalisoluja vastaan.

10. Ehkäisee psyykkisesti rappeuttavia tauteja

Okra voi auttaa perinnöllisen Alzheimerin taudin ehkäisyssä. Okrasta on hyötyä myös muiden hermostollisesti rappeuttavien ja oksidatiiviseen stressiin liittyvien tautien välttämisessä

11. Okra tappaa rintasyöpäsoluja

Eräässä tutkimuksessa okrasta eroteltu lektiini kykeni yllyttämään rintasyöpäsoluja tuhoamaan itsensä. Kyseisessä tutkimuksessa jopa 63% syöpäsoluista pystyttiin tuhoamaan.

Rintasyöpää esiintyy joka kahdeksannella naisella jossain vaiheessa elämää. Sisällyttämällä okraa ruokavalioon, voi rintasyövän todennäköisyyttä laskea huomattavasti.

12. Pitää astman kurissa

Okra sopii erityisen hyvin astmapotilaille. Tarkempia tietoja okran vaikutuksista ei ole vielä saatu, mutta syy voi olla esimerkiksi okran korkeassa C-vitamiinipitoisuudessa. C-vitamiini tunnetaan sen hengitysteitä avaavasta vaikutuksesta. Muissa tutkimuksissa ei ole kuitenkaan löydetty erityistä yhteyttä astman ja C-vitamiinin välillä, joten asiaa on syytä tutkia lisää tulevaisuudessa.

Yhteenveto

Kuten tämän jälkeen voidaan todeta, niin okra on mainio (terveellinen, maistuva) vaihtoehto vaikkapa välipalaksi, joko ihan sellaisenaan tai vaikkapa MySnack:in tapaan pakkaskuivattuna.